Alan Bennet. La dama de la furgoneta.

septiembre 7, 2017

Alan Bennet, La dama de la furgoneta
Empuries, 2016. 152 páginas.
Tit. Or. The lady in the van. Trad. Ernest Riera Arbussà.

Hay que ser de una pasta especial para tener durante 15 años a una sin techo viviendo en una furgoneta en tu jardín trasero. Por mucho que el autor se proteja contra críticas afirmando que lo que consideramos bondad casi siempre es debilidad de carácter. Pero si algo bueno tienen los escritores es que de la arena sacan trigo, y convirtió la experiencia en una obra de teatro que luego se adaptó a película.

Este libro es, por un lado, crónica de ese rodaje y por otro extractos de diarios del autor sobre su extraña inquilina. Lo acompañan prólogo y aclaraciones del autor. Un libro documental más que de ficción que ilustra tan increíble aventura.

Curioso y tierno.

Octubre 1973. He passat un cable al cobert i ara, regularment, he d’arreglar l’estufa elèctrica de Miss S., que ella sempre mareja perquè endolla massa aparells a l’allargador. M’assec als esglaons remenant el fusible de l’endoll mentre ella s’asseu a la gatzoneta dins del cobert. —No té fred? Podria entrar. Puc encendre una espelma i llavors faria una mica més d’escalfor. El gripau ha vingut una vegada o dues. Va venir amb un llimac. Em sembla que deu estar enamorat del llimac. Vaig provar de fer-lo fora i es va atabalar molt. Em pensava que em saltaria al damunt. —Es queixa que no hi ha prou lloc al cobert i em suggereix que li trobi
una tenda, que llavors ella podria fer servir per guardar unes quantes de les seves coses.— Només faria un metre d’alçada, i a dreta llei s’hauria d’aixecar en un prat. Llavors també hi ha aquells hivernacles irrompibles, és clar. O es podria fer alguna cosa amb gavardines velles, segurament.
Març 1974. L’Ajuntament imposa restriccions d’aparcament al Crescent. S’han assignat places per als residents, i s’han traçat línies grogues a la resta del carrer. D’entrada, els treballadors van ser molt comprensius, i van pintar la línia groga fins a arribar a la furgoneta, i llavors van tornar a començar-la a l’altra banda, de manera que, tècnicament, encara està aparcada legalment. Però ara ha intervingut un funcionari de més graduació, que ha cursat una ordre de retirada del vehicle, i per tant durant tota la setmana hi ha hagut molta activitat, amb Miss S. carretejant munts de bosses de plàstic des de l’altra banda del carrer, a través del jardí, i cap a dins del cobert. Tot i que professa una gran fe en la protecció divina de la furgoneta, amb gran prudència la buida de les seves pertinences davant de la possibilitat de la seva retirada.

No hay comentarios

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.