Historia de las cuevas que se encuentran debajo del monasterio de Montserrat y que han estado acompañadas de grandes fabulaciones misteriosas, incluyendo la posibilidad de que hubiera un lago subterráneo. Los autores desmontan toda esta mitología y nos hacen un recorrido por lo que es real, un viaje espeleológico lleno de maravillas naturales a las que no les hace falta ningún misterio.
Bueno.
Puede comprarse aquí:
Les coves del Salnitre i el riu subterrani de Montserrat.
Y aquí pueden encontrar más información:
Les coves del Salnitre i el riu subterrani de Montserrat.
Aquesta és la història que ens narra l’Abat i que D’Arbó reprodueix a L·a Catalana Misteriosa. Però tot i que utilitza cometes, no versa pas el text de Muntadas, sinó una versió abreujada:
«Per tal efecte es previngué de tots els mitjans que pogué discórrer, portant instruments científics i peons en nombre regular, cordes, escales, etc. Així previngut, entrà per un dels diversos foradots que presentava una de les estances de la cova de Collbató. Vencent dificultats i distàncies, arribà fins molt endins de la muntanya, considerant el pare Joana que s’havia de trobar per sota de l’ermita de Santa Anna (gairebé cinc quilòmetres en línia recta). Gojós ell i els seus companys d’aquelles meravelles subterrànies descobertes, i quan ja es proposaven tornar a la superfície, es trobaren amb un barranc, per el fons del qual transcorria un gran riu subterrani. Hagueren de desistir de passar-lo i continuar l’exploració a través d’ell» (D’Arbó 1977: 141).
De fet D’Arbó reprodueix textualment —incloses les cometes i sense indicar-ho de cap manera—, un fragment de Josep Maria Armengou en el seu Exploraciones subterràneas 1959: 160-161). Ara bé, no només la reproducció d’Armengou —i per tant de D’Arbó— no s’ajusta pas literalment a l’escrit de Muntadas, tal i com el lector pot haver comprovat fàcilment, sinó que Armengou introdueix un comentari erroni, com es desprèn de la comprovació sobre un mapa —i que D’Arbó copia sense analitzar. Ambdós diuen que l’ermita de Santa Anna es troba a cinc quilòmetres en línia recta des de l’entrada de la Cova de Collbató. La distància real és, de totes maneres, d’uns dos quilòmetres com es dedueix de qualsevol cartografia del lloc10. D’Arbó, sense contrastar les dades, segueix insistint en els cinc quilòmetres anys més tard en el seu llibre L·a Cataluna Misteriosa de 1993[…]
No hay comentarios